Wednesday, 27 March 2013

Kari Ikan Kembung

Salam semua..

Minggu ni adalah minggu cuti sekolah. So, seperti biasa kalau time cuti ni memang kena masak banyak sikit sebab anak2 asyik lapar jer kat rumah. Memang dah kering idea nak masak tiap2 hari.  Semalam ada beli ikan kembung. So rasanya hari ni buat kari ikan kembung je lah...Best jugak..

Jom saya share resepi kari ikan untuk semua...boleh ubah suai ikut cita rasa masing2..


Gambar carian google:  Kari ikan Kembung kacang bendi...Sedappp

Resepi:
Bahan-Bahan:
½ kilo ikan kembung atau lain2 ikan
5 ulas bawang merah} di hiris atau diblend
4 ulas bawang putih} di hiris atau diblend
1½ bungkus rempah kari ikan}di campur dgn air asam jawa (saya suka cap Allagapas)
2 tangkai daun kari
Secubit biji sawi & halba

Kulit kayu manis & bunga lawang
5 biji tomato
6 biji kacang bendi
1 cawan pati santan (atau susu rendah lemak)
½ cawan air asam jawa
garam
2 sudu teh minyak masak

Cara:
  1. Panaskan minyak kemudian tumiskan bawang (dihiris atau diblend) , kulit kayu manis, bunga lawang , biji sawi ,halba dan daun kari sehingga naik bau. 
  2. Kemudian masuk rempah yang dicampur dgn air asam jawa dan bawang.
  3. Tunggu sehingga rempah masak dan masukkan pati santan atau susu rendah lemak, tunggu sampai mendidih. 
  4. Last sekali masukkan kacang bendi, ikan kembung,tomato dan garam secukup rasa. (saya guna garam buluh)
Cadangan Hidangan:
Masukkan kari ikan ke dalam mangkuk yang besar dan hias dengan cili merah yang telah dibentuk atau ikut cita rasa masing2...



Lepas tu masak nasi, tumbuk sambal belacan...Pastu boleh makan masa masih panas..Memang sedap hingga menjilat jari....


Ok. Selamat Mencuba...



Love,

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...